Català  -  Castellano  -  English  - 
Buscar


Facebook  Twitter       
logo
Inici  |  AL21 a Menorca  |  Que es AL21  |  Contactar Cambiar a tamaño de texto normal Cambiar a tamaño de texto grande Cambiar a tamaño de texto mas grande Ampliar al ancho de la pantalla cabecera de la web
Consell insular de MenorcaLIFEAgència reserva de biosfera

Acció P1. Síntesi d'informació i anàlisi sobre els efectes del canvi climàtic en espais forestals mediterranis

Aquesta acció s'ha dut a terme durant el primer any de projecte i s'ha fet mitjançant dues vies.

D'una banda s'ha recopilat informació a través de la bibliografia existent (articles de revistes especialitzades, informes, llibres, etc.). Les referències més destacades i les de lliure accés s'han emmagatzemat en una base de dades bibliogràfica i una gran part poden ser descarregats des de l'apartat "Documents disponibles" d'aquesta pàgina web. A més, una vegada finalitzat el projecte, tota la informació recopilada, així com els documents generats pel propi projecte passaran a formar part fons documental del Centre de Documentació Reserva de Biosfera i estaran a l'abast de tot el públic interessat.

Un moment de la conferència del meteoròleg Agustí Jansà
D'altra banda, a la tardor de 2009 es va celebrar a la seu del Consell Insular el Seminari de Treball Efectes del canvi climàtic en els espais forestals mediterranis: Estat de coneixement i mesures d'adaptació. Més de vint experts provinents de diferents universitats, centres de recerca i institucions responsables de gestió forestal d'Espanya van ser convidats a participar en aquest seminari de debat sobre els efectes que el canvi climàtic tindrà sobre els boscos i les mesures a adoptar per disminuir la seva vulnerabilitat.

La primera part del Seminari va ser oberta al públic i va comptar amb la conferència inaugural d'Agustí Jansà, meteoròleg de l'Agència Estatal de Meteorologia, i altres ponències de caràcter tècnic. La segona part de la reunió es va realitzar a porta tancada en forma de tallers de treball, on els experts convidats i els tècnics del projecte van tractar els temes més rellevants en relació amb els efectes del canvi climàtic sobre els boscos mediterranis.

Properament seran publicades en aquesta web les actes dels Tallers i les conclusions del Seminari de Treball, que seran el punt de partida per a la redacció de les directrius de gestió forestal sostenible per a Menorca (Acció P2).Resum del Seminari
(veure programa)

El Seminari de Treball va ser inaugurat el dijous 26 de novembre la Consellera d'Economia i Medi Ambient del CIM, Antònia Allès, que va destacar la importància del projecte LIFE + BOSCOS per a Menorca però també el seu valor com a experiència pilot de referència per a altres territoris de la UE.

Tot seguit, el meteoròleg de l'AEMET, Agustí Jansà, va pronunciar una interessant conferència sobre els escenaris climàtics futurs a la zona mediterrània i concretament a Menorca. Les dades presentades per Agustí Jansà impressionar al públic, ja que els models regionals preveuen un augment de temperatura de 3 a 5 º C i un descens de fins al 20% en les precipitacions a Menorca d'aquí fins al 2100. (vegeu ponència)

El divendres 27 de novembre la jornada va començar amb una ponència del Cap del Servei Forestal de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, el Sr Luis Berbiela, el qual va exposar els criteris actuals de gestió forestal, prevensió d'incendis i control de plagues de la Conselleria, òrgan competent en la matèria.

Seguidament el Dr Teodoro Marañón de l'Institut Recursos Naturals i Agrobiologia de Sevilla va presentar una ponència on va explicar les incerteses que espera en el futur pel que fa a la conservació de la biodiversitat en els sistemes forestals i va exposar diversos exemples d'investigacions que ja evidencien algun dels efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat. (vegeu ponència)

La sessió de ponències tècniques va acabar amb la interessant ponència del Dr Santiago Sabaté, de la Universitat de Barcelona i el CREAF. Sabaté va exposar la relació dels boscos amb l'aigua, mostrant xifres d'investigacions basades en experiments de camp realitzats a la Serra de Prades, així com de càlculs fets amb el programa de modelització forestal Gotwilla +. Algunes de les seves afirmacions sorprenen tant com saber que per fixar un quilogram de Carboni una planta necessita 300 kg d'aigua o que la demanda evaporativa de les plantes mediterrànies supera amb escreix la quantitat de pluja anual. El ponent també va afirmar que en condicions de sequera dels boscos emeten més CO2 que el que fixen i que el canvi climàtic provocarà un major estrès hídric per a les plantes.

Taller de Treball celebrat durant el Seminario
Les ponències van servir per exposar la informació de base necessària per generar el debat en els Tallers de Treball que es van celebrar tot seguit amb la participació del Comitè Científic, format per la vintena d'experts convidats al Seminari. L'equip del LIFE + BOSCOS agraeix a tots ells la seva presència en el Seminari ja haver accedit a formar part de manera altruista del Comitè Científic del projecte que assessorarà als tècnics del projecte durant el seu transcurs mitjançant reunions periòdiques.

El primer taller va servir per posar en comú i establir prioritats d'estudi i detecció dels aspectes claus per a la gestió forestal enfocada a la disminució de la vulnerabilitat dels boscos enfront del canvi climàtic. En el segon taller es va tractar la necessitat de comptar amb una informació de base consistent sobre els sistemes forestals de l'illa i es van establir prioritats d'estudi.

Els tallers de la tarda van servir per discutir sobre els objectius i els continguts bàsics que hauran de tenir les futures directrius de gestió forestal sostenible de Menorca, que es redactaran en el marc del projecte durant l'any vinent de manera conjunta amb la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears i la participació activa de tots els agents socials implicats. 
 
Documents disponibles
Resum Seminari de Treball i conclusions pdf, castellà
Actes i conclusions del Seminari de Treball pdf, castellà
Darrera Actualització: 26/03/2010
Life+BOSCOS - Consell Insular de Menorca
Avís Legal   Accessibilitat   XHTML 1.0   CSS 2.1