Català  -  Castellano  -  English  - 
Buscar


Facebook  Twitter       
logo
Inici  |  AL21 a Menorca  |  Que es AL21  |  Contactar Cambiar a tamaño de texto normal Cambiar a tamaño de texto grande Cambiar a tamaño de texto mas grande Ampliar al ancho de la pantalla cabecera de la web
Consell insular de MenorcaLIFEAgència reserva de biosfera

Èxit de participació en el Seminari de Treball
Els passats dies 26 i 27 de novembre es va celebrar a la Seu del Consell Insular el Seminari de Treball Efectes del canvi climàtic en els espais forestals mediterranis: Estat de coneixement i mesures d'adaptació. Una vintena d'experts van participar als tallers de treball i un nombrós públic va assistir a la conferència inaugural i a les ponències tècniques.

Celebrat amb èxit el Seminari de Treball

Els passats dies 26 i 27 de novembre es va celebrar a la Seu del Consell Insular el Seminari de Treball Efectes del canvi climàtic en els espais forestals mediterranis: Estat de coneixement i mesures d'adaptació. Una vintena d'experts van participar als tallers de treball i un nombrós públic va assistir a la conferència inaugural i a les ponències tècniques.

El meteoròleg Agustí Jansà, autor
 de la conferència inaugural


El Seminari de Treball va ser inaugurat dijous capvespre per la Consellera d'Economia i Medi Ambient del CIM, Antònia Allès, la qual va destacar la importància del projecte LIFE+BOSCOS per Menorca però també el seu valor com a experiència pilot de referència per altres territoris de la UE.

Acte seguit, el meteoròleg de l'AEMET, Agustí Jansà, va pronunciar una interessant conferència sobre els escenaris climàtics futurs a la zona mediterrània i concretament a Menorca. Les dades presentades per Agustí Jansà van impressionar al públic, ja que els models regionals preveuen un augment de temperatura de 3 a 5ºC i un descens de fins al 20% en les precipitacions d'aquí fins al 2100. (veure ponència)


Divendres la jornada va començar amb una ponència del Cap del Servei Forestal del la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, el Sr. Lluís Berbiela, el qual exposà els criteris actuals de gestió forestal, prevensió d'incendis i control de plagues de la Conselleria, òrgan competent en la matèria.

Seguidament el Dr. Teodoro Marañón de l'Instituto Recursos Naturales y Agrobiología de Sevilla presentà una ponència on explicà les incerteses que depara el futur pel que fa a la conservació de la biodiversitat en els sistemes forestals i exposà uns quants exemples d'investigacions que ja evidencien algun dels efectes del canvi climàtic damunt la biodiversitat. (veure ponència)

Un moment de la ponència del Dr. Santiago SabatéLa sessió de ponències tècniques acabà amb la interessant ponència del Dr. Santiago Sabaté, de la Universitat de Barcelona i el CREAF. Sabaté exposà la relació dels boscos amb l'aigua, mostrant xifres d'investigacions basades amb experiments de camp duts a terme a la Serra de Prades, així com de càlculs fets el programa de modelització forestal Gotwilla+. Algunes de les seves afirmacions sorprenen tant com saber que per fixar un quilogram de Carboni una planta necessita 300 Kg d'aigua o que la demanda evaporativa de les plantes al mediterrani supera de molt la quantitat de pluja anual. El ponent també afirmà que en condicions de sequera els boscos emeten més CO2 que no pas el que fixen i el canvi climàtic provocarà un major estrès hídric per les plantes. (veure ponència)


Les ponències serviren per exposar la informació de base necessària pel generar el debat en els Tallers de Treball que se celebraren a continuació amb la participació del Comitè Científic, format per la vintena d'experts convidats al Seminari. L'equip del LIFE+BOSCOS agraeix a tots ells la seva presència al Semiari i a haver acceptat formar part de manera altruïsta del Comitè Científic del projecte que assessorarà als tècnics durant el transcurs del projecte mitjançant reunions periòdiques.


El primer taller serví per posar en comú i establir  prioritats d'estudi i detecció dels aspectes claus per la gestió forestal enfocada a la disminució de la vulnerabilitat dels boscos enfront el canvi climàtic. En els segon taller es va tractar la necessitat de comptar amb una informació de base consistent sobre els sistemes forestals de l'illa i s'establiren prioritats d'estudi.

Els tallers del capvespre serviren per discutir sobre els objectius i els continguts bàsics que hauran de tenir les futures directrius de gestió forestal sostenible de Menorca, les quals es redactaran en el marc del projecte durant l'any vinent de manera conjunta amb la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears i la participació activa de tots els agents socials implicats.

Ja estan disponibles les conclusions del Seminari de Treball (pdf en castellà).
.

El Comitè Científic participant en els Tallers de debat


 

Darrera Actualització: 13/12/2010
Life+BOSCOS - Consell Insular de Menorca
Avís Legal   Accessibilitat   XHTML 1.0   CSS 2.1