Català  -  Castellano  -  English  - 
Buscar


Facebook  Twitter       
logo
Inici  |  AL21 a Menorca  |  Que es AL21  |  Contactar Cambiar a tamaño de texto normal Cambiar a tamaño de texto grande Cambiar a tamaño de texto mas grande Ampliar al ancho de la pantalla cabecera de la web
Consell insular de MenorcaLIFEAgència reserva de biosfera

El projecte LIFE+BOSCOS posa en marxa actuacions forestals demostratives
Aquesta tardor han començat les actuacions forestals per a l'adaptació del bosc al canvi climàtic a nou finques pilot

El projecte LIFE+BOSCOS posa en marxa actuacions forestals demostratives

Tècnics del projecte LIFE+BOSCOS revisant l'estat d'execució
de les feines forestals juntament amb el revisor extern del
programa LIFE de la Comissió Europea el passat 8 d'octubre

Des del passat dia 1 de juliol, l'Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular ha tornat a posar en marxa el projecte LIFE+BOSCOS: “Gestió Forestal Sostenible a Menorca en un context de canvi climàtic”. Una de les principals actuacions previstes per a aquesta segona fase és la realització dels treballs forestals demostratius a les finques pilot del projecte, les quals ja van ser objecte d'ordenació amb un Pla de Gestió Forestal Adaptatiu en l'anterior fase del LIFE+BOSCOS.

Així doncs, aquesta tardor han començat les actuacions forestals per a l'adaptació del bosc al canvi climàtic a nou finques pilot situades en els municipis de Ciutadella, Ferreries, Alaior i Maó. En cada cas s'ha definit l'objectiu de l'actuació amb l'assessorament del Comitè Científic del projecte tenint en compte les característiques de la massa forestal i mirant que hi hagi prou rèpliques perquè els resultats siguin comparables i extrapolables. Així, es fan proves per a l'adaptació del bosc al canvi climàtic mitjançant treballs forestals dirigits a:

  • Augmentar la diversitat estructural i l'heterogeneïtat del bosc
  • Disminuir l'estrès hídric de les masses forestals
  • Mantenir el mosaic agroforestal
  • Controlar el risc d'erosió mitjançant la restauració hídrica forestal


Totes aquestes actuacions augmentaran la resistència i la capacitat de recuperació de les masses forestals enfront els impactes que té el canvi climàtic sobre aquests ecosistemes: augment de l'estrès hídric, augment del risc de plagues, augment del risc d'incendis, etc.

Les actuacions forestals que du a terme el projecte LIFE+BOSCOS tenen un cost total de 160.000 Euros, la qual cosa suposa una inversió mitjana d'uns 17.500 Euros a cada finca pilot. Les actuacions estan sent executades per empreses especialitzades en el sector forestal (sis empreses locals i una de València).

Tots els treballs forestals s'han dissenyat sota estrictes criteris de sostenibilitat i, a més, es fa un seguiment detallat de les actuacions per poder analitzar els seus resultats estudiant els costos i beneficis directes i indirectes tant econòmics com ambientals. Els resultats es presentaran en un seminari dirigit al sector que se celebrarà a la primavera del 2015 i es difondran a través d'una publicació de bones pràctiques forestals que serà un dels resultats finals del projecte.

D'aquesta manera a través de l'execució de treballs forestals, de l'anàlisi del seu rendiment econòmic i ambiental i de la transferència dels resultats, el projecte LIFE+BOSCOS està contribuint a la dinamització i actualització del sector forestal i al desenvolupament rural de l'Illa.
Documents relacionats: Nota de premsa per als mitjans de comunicació 

Imatges relacionades
Execució dels treballs forestals demostratiusLes finques pilot són llocs d'experimentació i font d'informacióExecució dels treballs forestals per a l'adaptacióRevisió de les feines per part de la Comissió Europea
Darrera Actualització: 04/11/2014
Life+BOSCOS - Consell Insular de Menorca
Avís Legal   Accessibilitat   XHTML 1.0   CSS 2.1